keskiviikko 28. elokuuta 2019

Koko perheen harrastus

Partio mielletään herkästi harrastukseksi, joka aloitetaan alakouluikäisenä. Partioharrastuksen voi kuitenkin aloittaa minkä ikäisenä tahansa.

Marjaana Lewisin elämään partioharrastus tuli lasten kautta. Aluksi hän oli nyt jo rippikouluikäisen keskimmäisen lapsensa Danielin sudenpentulauman retkillä mukana apukäsinä.

Syksyllä 2016 Partiolippukunta Vihterä kyseli partioharrastuksesta kiinnostuneiden lasten vanhemmilta halukkuutta lähteä johtamaan ryhmää. Marjaana ja toinen äiti, Marjo Röman, lähtivät tammikuussa 2017 yhdessä vetämään laumaa.

Tukea ryhmän johtamiseen he saivat lippukunnan kokeneemmilta johtajilta. Erityisesti Danielin laumanjohtajana, eli akelana, ollut Eila Musikka oli tuoreiden ryhmänjohtajien taustatukena ja turvana.

Partio-ohjelmaan Marjaana tutustui tarkemmin miettiessään lähteäkkö johtamaan sudenpenturyhmää.
- Pidän partio-ohjelman arvoista, ne ovat samat mitkä muutenkin haluaisin opettaa omille lapsilleni, Marjaana toteaa.

Ensimmäinen iso partioleiri oli edessä heti kesällä 2017. Marjaana osallistui tuolloin itse akelana Uudenmaan Partiopiirin piirileiri Säihkeeseen. 

Tänä keväänä Marjaana on toiminut kaksi ja puoli vuotta partio-ohjelman nuorimman ikäkauden, sudenpentujen, ryhmänjohtajana. Marjon jättäydyttyä noin vuosi sitten pois, hän jatkoi lauman johtamista apujohtajanaan 16-vuotias Otso Nikulainen.

Ilves-lauman retkellä keväällä 2019 suoritettiin melonta-jälkeä. Marjaana auttaa pukemisessa ja varmistaa, että pelastuliivit ovat kunnolla päällä ennen vesille menoa


 Sudenpennut ovat iältään 7-10 -vuotiaita. Tulevana syksynä Marjaanan Ilves-lauman sudenpennut siirtyvät seuraavaan ikäkauteen, seikkailijoiksi. 

Lapsuutensa Marjaana vietti Tammelassa. Hän oli aktiivisesti mukana 4H:n toiminnassa sekä muussa paikkakunnalla järjestetyssä lasten ja nuorten kerhotoiminnassa. Partiokin olisi kiinnostanut, mutta Tammelassa ei ollut toimivaa partiolippukuntaa.
- Ilman omien lapsien partioharrastusta en kyllä olisi aikuisena liittynyt partioon, Marjaana tuumii.
Tällä hetkellä partio on äidin ja lapsien, Natalien, Danielin ja Samuelin, yhteinen harrastus. 

Partiossa parasta

Marjaanasta partiossa parasta on yhdessä tekeminen ja luonnossa liikkuminen.
-Luonnossa liikkuminen on minusta ihanaa. Omien sudenpentujen kanssa on ollut hienoa mennä metsään ja jakaa kokemuksia. Jos et ole koskaan käynyt liikkumassa metsässä, et vielä tiedä onko se sinusta kivaa, jännittävää vaiko vähän pelottavaa.

Partiossa uuden oppiminen ei rajoitu vain lapsiin ja nuoriin. Myös aikuiset oppivat uutta.
- Ennen partioharrastusta en ole osannut keittää pannukahvia, huoltaa ja sytyttää myrskylyhtyä tai pystyttää puolijoukkuetelttaa, Marjaana mainitsee partiossa oppimistaan taidoista.

Partiossa pääsee kokeilemaan ja oppimaan uutta. Alueleiri Melskeen seikkailulaaksossa Marjaana kokeili mm slack linella kävelyä


Oman sudenpentulauman johtamisen lisäksi Marjaana ottaa mahdollisuuksiensa mukaan osaa myös Vihterän aikuispartioryhmä Kuukkeleiden toimintaan. Kuukkelit kokoontuvat noin kerran kuussa useimmiten luonnon helmassa jommalla kummalla lippukunnan partiokämpistä.
- Välillä tekee hyvää retkeillä ja opetella uutta aikuisporukassa. Kuukkelien kokouksista olen saanut myös uusia ideoita Ilveksien kokouksiin, Marjaana toteaa.

Marjaanasta kertova juttu on julkaistu vihtiläisen paikallislehden, Luoteis-Uusimaan, kesälehdessä 2019


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti